Heerlijk, het moment is bijna daar. Nog één weekje en dan hebben de kinderen in Brabant zomervakantie. Zes weken lang genieten van de rust en het samenzijn met familie. Ik kijk er in ieder geval al naar uit.

Sommige ouders willen graag doorgaan met oefenen in de vakantie. Dit is slim, want wanneer een kind zes weken geen vaardigheden oefent, zal het bepaalde vaardigheden vergeten. Na de vakantie dienen deze vaardigheden weer opnieuw geoefend te worden. Dit leidt soms tot frustratie bij kinderen.

Kijk vooral naar uw kind. Hoe wilt uw kind de spellingvaardigheden blijven oefenen? Wat vindt uw kind leuk om te doen? Wilt uw kind het op een schoolse manier of op een spelenderwijze manier oefenen?

Er zijn een aantal leuke spellen die gebruikt kunnen worden om op een gezellige speelse manier te oefenen, bijvoorbeeld Letterrummikub, Stapelwoord, Boggle, Galgje, Spellingzeeslag en Wordfeud. Vooral de tastbare gezinsspellen zorgen voor veel speelplezier. Stel tijdens het spel geregeld vragen over de woorden. Bijvoorbeeld: ‘Wat voor spellingregels horen er bij dit woord? Gaat het om een lange klank of een korte klank? Is het woord goed of fout geschreven en waarom? Kan jij het woord in klankgroepen verdelen?’

Daarnaast zijn er ook schoolse spellen. Denk bijvoorbeeld aan een Zomerse vijf minuten dictee, de spellingdobbelsteen en een spelling keuzemenu.

Klik op de onderstaande links voor de verschillende formats.
Ik wens jullie een fijne vakantie toe!

Het vakantiedicteeHet volg de pijl dicteePlus en minspel spellingSpel Rijtje lopenSpelbord 1001 snoepjes1001 snoepjes

Ps. Uit onderzoek blijkt dat het schrijven van woorden effectief is. Invuloefeningen, woordvlek oefeningen, puzzels etc. leiden niet tot betere spellingvaardigheden. Pak dus na de vakantie het schrijven van spellingwoorden weer op.

Plaats een reactie